Tarkennus G-ikäisten vapaataivalsääntöön

10.6.2017

Syötön tuomitseminen

26 § G-ikäisten sarjoissa kahdesta saman lyöjän saamasta väärästä syötöstä saa kärkietenijä vapaataivaloikeuden tai lyöjä vapaataivaloikeuden ykköselle. F-ikäisillä noudatetaan normaaleja syöttösääntöjä. Seuraavat syötöt samalla lyöntivuorolla ovat oikeita tai mitättömiä lukuun ottamatta seuraavia tapauksia:

-Väärin suoritettu väistäminen

- Jos lukkari estää lyöjää lyömästä vapaasti haluamaansa suuntaan tai muutoin liikehtelemisellään häiritsee lyöjää, tuomari voi tuomita lyöjälle ja aktiivisille etenijöille vapaataivaloikeuden siinäkin tapauksessa, että lyöjä on lyönyt.

-Jos lukkari koskettaa syötettyä palloa ennen kuin lyöjä on lyönyt tai pallo on pudonnut maahan, saavat lyöjä ja kaikki kentällä olevat juoksijat vapaataivaloikeuden.

-Jos pallo putoaa väärässä syötössä varsinaisen pelialueen ulkopuolelle, saa kärkietenijä aina vapaataivaloikeuden.

-Jos lautasen ulkopuolelle pudonneen väärän syötön jälkeen palloon koskettaa ennen lukkaria joku muu ulkopelaaja, tuomitaan lyöjälle ja kosketushetkellä edenneille etenijöille vapaataivaloikeus. Jos kotipesässä ei ole syöttöhetkellä lyöjää, eikä kentällä ole etenijöitä, syöttö voi olla väärä lyöntivuoroiselle lyöjälle tai jokerille, jos joukkueella ei ole käytettävissään lyöntivuoroisia lyöjiä. Muussa tapauksessa jokeri voi tulla lyömään, mutta syöttö tuomitaan mitättömäksi.

- Mikäli lukkari tarpeettomasti viivyttelee oikeiden syöttöjen syöttämistä, tuomarilla on mahdollisuus antaa otteluun lisäaikaa sekä huomauttaa lukkaria ja tarvittaessa antaa yhden pisteen varoitus.